اکریلیک اسید

اکریلیک اسید چیست ؟


اکریلیک اسید ماده ای بدون رنگ و دارای بوی اسیدی است و در تولید پلاستیک، فرمولاسیون رنگ و دیگر محصولات مورد استفاده قرار می گیرد. اسید اکریلیک با pH ای در حدود 3 می تواند برای فلزات خاصیت خورندگی ایجاد کند. محصول فوق نام آیوپاک پروپنوئیک اسید نیز شناخته می شود. مقدار تبخیر این ماده در دما و فشار اتاق (0.3-0.14mg / m3) کم است این ماده در آب و اکثر حلال های آلی متفاوت است. به صورت تجاری در دو رده بندی قرار دارد: درجه فنی (94٪) برای تبدل شدن به استر و درجه گلسیکال (98-99.5٪ وزنی و حداکثر 0.3٪ وزن آب) برای تولید رزین های محلول در آب.
به طور سنتی به عنوان مواد اولیه برای تولید الیاف اکریلیک – متیل اکریلات، اتیل آکریلات، بوتیل اکریلات و 2-اتیل هگزیل آکریلات استفاده می شود. این اکریلات ها در اصل برای تولید رزین های اکریلیک بر پایه حلال استفاده می شود، اما نگرانی های زیست محیطی در مورد استفاده از حلال باعث توسعه آکریلیک های بر پایه ی آب شده است. کاربرد های آکریلیک های بر پایه ی آب عمدتا در پوشش های تزئینی، سنگ تراشی و نیز کاربردهای صنعتی هستند اما کاربرد های دیگر آن شامل چسب، پوشش کاغذی و چرم، پولیش و پوشش قرص است.

ساختار اکریلیک اسید :


مونومرهای ساده اکریلیک اسید استر از واکنش استیلن، مونوکسید کربن و یک الکل در حضور کاتالیست نیکلی ساخته می شوند. تعداد زیادی از اکریلات ها را می توان با این واکنش تهیه نمود. در این واکنش اگر از آب استفاده شود اکریلیک اسید به دست می آید. همچنین این ماده از پروپیلن نیز به دست می آید که یک محصول جانبی تولید اتیلن و بنزین می باشد.

خواص اکریلیک اسید :


ویژگی های معروف اکریلیک ها هدایت مناسب نور، رنگ پذیری و پایداری ابعادی آن ها می باشد. این رزین ها ویژگی های خود را در محیط های بیرونی و در دوره های زمانی طولانی حفظ می کنند که شاید مهمترین ویژگی اکریلیک ها باشد. این رزین به دلیل شفافیت زیاد پذیرای بسیاری از رنگ دهنده ها می باشد. چنان که می توان رنگ های شفاف، تیره و نیمه مات را در سایه ها و درجه های مختلف به دست آورد.
به راحتی در حضور گرما، نور یا فلزات پلیمریزه می شود و بنابراین مهارکننده پلیمریزاسیون به راکتور تولید اسید اکریلیک اضافه می شود تا از پلیمریزاسیون بیش از حد گرمازای آن جلوگیری شود. مهار کننده هایی که معمولا در آماده سازی این محصول استفاده می شود عبارتند از: مونومتیل اتر هیدروکینون (متوکسی فنول)، فنوتیازین،هیدروکینون و …

کاربرد های اکریلیک اسید :


اصلی‌ترین کاربرد اسید اکریلیک در تولید اکریلیک استرها و رزین اکریلیک است که در ساخت چسب ها و روکش‌ها استفاده می‌شوند. این ماده همچنین در تولید مواد شیمیایی روغنی، واسطه های پاک کننده و پلیمرهای اسیداکریلیک جاذب آب استفاده می‌شود. این ماده، مونومر تشکیل دهنده پلی‌اکریلیک‌اسید و پلی متااکریلیک اسید است. از دیگر کاربردهای آن استفاده از آن در حلال های پلیمری جهت تولید رنگ اکریلیک و پوشش دهنده ها است.
از دهه گذشته، استفاده از اکریلیک در دو بخش خاص بسیار محبوب بوده است. این دو بخش عبارتند از: تولید پلیمرهای سوپرجاذب (SAPs) و پلیمرهای مورد استفاده در ساخت مواد شوینده که این SAP های منحصر به فرد تقریبا 30٪ از مصرف جهان در بازار اکریلیک اسید را به خود اختصاص داده اند.
اساسا، SAP ها یک ویژگی منحصر به فرد برای جذب و در همان زمان حفظ رطوبت 100 بار بیشتر از وزن خود را دارند. این امر آن ها را به عنوان بخشی جدایی ناپذیر در تولید پوشک بچه، محصولات بهداشتی زنانه و محصولاتی برای بیماری بی اختیاری افراد بالغ ساخته است. به طور خلاصه، این یک ماده شیمیایی است که برای آماده سازی پلیمرها، منسوجات، صنایع جوهر، محصولات مصرفی، پلاستیک، مواد شیمیایی کیلیت کننده ی سطحی، مواد پوشش دهنده ی تولید شده بر پایه ی آب و اغلب در صنایع بسته بندی مواد غذایی با دستورالعمل های دقیق از سازمان های بهداشتی مورد نیاز است.

موارد ایمنی مربوط به اکریلیک اسید :


در تماس با پوست شدیدا تحریک کننده و خورنده است. این ماده برای افرادی که با آن سر و کار دارند باعث ایجاد مشکلات تنفسی به مرور زمان می شود. تماس این اسید با چشم می تواند آسیب های بسیار جدی و در برخی موارد بازگشت ناپذیر ایجاد کند. اگر افرادی که در معرض این ماده ی شیمیایی هستند، حد مجاز بخارات منتشر شده را رعایت کنند این ماده هیچ گونه ضرری برای سلامتی آن ها نخواهد داشت.

بازار اکریلیک اسید :


تخمین زده می‌شود که بازار جهانی فروش اکریلیک اسید در سال 2020 به 13.21 میلیارد دلار برسد. زنجیره تولید و استفاده از این ماده دارای طیف بسیار گسترده‌ای از شرکت‌ها و کارخانجات است. بیشتر تولید کنندگان این ماده، فروش را از طریق کانال‌های منطقه‌ای انجام می‌دهند. با این‌حال بیشتر خرید اسید اکریلیک در مناطق خاورمیانه و آسیا مرکزی از کانال تولیدکنندگان اروپایی صورت می‌گیرد.
بیشترین خرید این ماده از سوی واحدهای صنعتی تولیدکننده لوازم بهداشتی مانند پوشک و نواربهداشتی رخ می‌دهد. علت این امر قابلیت جذب بالای آب توسط این ماده است که در این محصولات مورد استفاده قرار می‌گیرد. با در نظر گرفتن این نوع مصرف و مصارف گسترده دیگر از این ماده، چین دارای بزرگترین بازار خرید این ماده در جهان محسوب می‌شود.
قیمت این ماده دارای یک فرآیند همگام‌سازی با قیمت پروپیلن است. به عبارتی دیگر با افزایش قیمت پروپیلن، دست شرکت‌های تولیدکننده برای افزایش قیمت اسید اکریلیک باز است. همچنین افزایش قیمت محصولاتی که در تولید آن از مشتقات این ماده استفاده می‌شود (مانند رنگ‌ها، پوشش‌دهنده‌ها و محصولات مراقبت شخصی و موارد دیگر) منجر به افزایش قیمت آن خواهد شد. در صورت نیاز به خرید این محصول کارشناسان فروش مانیتیس آماده ارائه این محصول با کیفیت و قیمت مناسب برای شما هستند .