کرومیک اسید

اسید کرومیک چیست ؟


کرومیک اسید به شکل پرک قرمز رنگ بوده و جاذب رطوبت و محلول در آب که به عنوان یک اکسید کننده قوی و خورنده به شمار می رود. اسید کرومیک به صورت ترکیبی از اسید سولفوریک و دی کرومات شناخته می شود و ممکن است حاوی تری اکسید کروم جامد نیز باشد. اسید کرومیک در محلول سولفوریک اسید و استون به عنوان واکنشگر جونز معروف است. در این واکنش الکل های نوع اول و دوم اکسید شده و به کربوکسیلیک اسیدها و کتون ها تبدیل می شوند که این تبدیل همراه با تغییر رنگ از نارنجی تا آبی سبز می باشد. معرف کولینز نیز یک افزودنی از کروم تری اکسید و پیریدین در دی کلرومتان است که برای اکسیداسیون الکل ها به آلدهیدها استفاده می شود.

ساختار اسید کرومیک :


ساختار مولکولی اسید کرومیک با فرمول شیمیایی H2CrO4 بسیار مشابه اسید سولفوریک با فرمول H2So4 می باشد که هر دوی آن ها جزو اسید های قوی طبقه بندی می شوند .اگرچه اولین پروتون آن به راحتی از بین می رود .
اسید کرومیک وقتی تشکیل می شود که تری اکسید کروم با آب واکنش می دهد. تری اکسید کروم یک ماده کریستالی ظریف به رنگ قرمز روشن یا قهوه ای است و کاملاً در آب محلول است. این ماده خاصیت اکسید کننده قوی دارد و خود به خود به CrO3 کاهش می یابد به همین دلیل ، هرگز نباید در ترکیب با الکل یا فرمالین استفاده شود.

خواص اسید کرومیک :


این ماده بسیار شبیه به اسید سولفوریک است و به راحتی حالت آزاد آن حاصل نمی شود ، اما نمک های شناخته شده ای را تشکیل می دهد که بسیاری از آنها به رنگ قرمز و زرد هستند. رنگ اسید کرومیک نارنجی- قرمز است که بیشتر در رنگرزی و به عنوان سفید کننده استفاده می شود.
این ماده یک اکسیدکننده قوی است که برای اکسیداسیون بسیاری از ترکیبات آلی از جمله الکل مورد استفاده قرار می گیرد و در آبکاری با کروم به عنوان یک اکسید کننده قوی و در لعابهای سرامیکی ، تولید شیشه های رنگی نیز استفاده می شود.
در شیمی آلی ، از محلول های رقیق اسید کرومیک برای اکسیداسیون الکلهای اولیه یا ثانویه جهت سنتز آلدهیدها و کتونهای مربوطه استفاده می شود ولی گروه های الکل سوم تحت تاثیر این ماده قرار نمی گیرند.
از آنجاییکه اکسیداسیون با تغییر رنگ ترکیب از نارنجی به سبز- آبی نشان داده می شود ، همچنین به عنوان تست تحلیل کیفی برای حضور الکل های اولیه یا ثانویه کاربرد دارد.
در فرآیند اکسیداسیون الکلها یا آلدهیدها به اسیدهای کربوکسیلیک نیز این ماده یکی از چندین معرفی است که به عنوان کاتالیزور مورد استفاده قرار می گیرد.

کاربرد های اسید کرومیک :


آبکاری :


اسید کرومیک بعنوان یک واسطه در آبکاری کروم می باشد .همچنین در صنایع سرامیک در لعاب سرامیکی و شیشه های رنگی استفاده می شود . بعلت محلول بودن اسید کرومیک در اسید سولفوریک (که بنام سولفوکرومیک اسید یا کرومو سولفوریک اسید شناخته می شود ) یک ماده اکسید کننده بسیار قوی شناخته می شود که میتواند بعنوان پاک کننده تجهیزات شیشه ای آزمایشگاهی استفاده شود.
این ماده بعلت ایجاد مشکلات زیست محیطی مورد استفاده قرار نمیگیرد.علاوه بر این ، این اسید مقدار زیادی پارامغناطیس از یون کرومیک بجا می گذارد .
اسید کرومیک قبلا بصورت گسترده ای در براق کردن پوشش برنجی وسایل استفاده می شد .

صنعت


کرومیک اسید ، جاذب رطوبت و یک اکسید کننده قوی است که به آسانی در آب حل می شود. به طور گسترده ای در صنایعی مانند پوشش فلزات، حفاظت چوب و ساخت نوار مغناطیسی و مواد شیمیایی آلی مورد استفاده قرار گرفته می شود.
این اسید جهت آبکاری در صنعت آبکاری مورد استفاده قرار می گیرد و در واکنش با آند کروم باعث درخشندگی و براق نمودن فلز آبکاری شده می گردد.
تولید کاتالیزورهای الکترولیتی کروم.
در ترکیبات مربوط به مخلوط شن و ماسه هسته و شن و ماسه ریخته گری برای تولید مواد ریخته گری به کار میرود. همچنین در فرآیندهای اچ و دیگر اهداف نیز استفاده می شود.
تولید و تهیه فلز کروم با کیفیت بالا ، مواد سخت و کاتالیزورهایی برای آبکاری کروم ، انجام کروم سازی و فرآیندهای کنش پذیری.
 
  • صنایع آبکاری
  • لعاب کاری
  • تمیز کردن ظروف آزمایشگاهی
  • طیف سنجی NMR و پردازش عکاسی سیاه و سفید
 

موارد ایمنی مربوط به اسید کرومیک :


اسید کرومیک می تواند عامل حریق و انفجار باشد؛ چرا که منجر به اکسایش سریع و قوی می شود. این ماده در تماس با چشم سبب خورندگی بافت چشم و خطرات جبران ناپذیری می شود. در صورت تماس با چشم ابتدا فورا چشم ها را با مقدار زيادی آب به مدت 15 دقيقه بشویيد. سپس به چشم پزشک مراجعه كنيد و به هیچ وجه از عوامل خنثی كننده استفاده نکنید.
در صورت بلعیدن این اسید علائمی مانند حالت تهوع، سوختگی های گوارشی، درد شكم، استفراغ خونی و اختلالات هوشياری ظاهر می شود. در صورت خوردن سهوی این ماده، ابتدا دهان را با آب بشوييد و سریعا یک لیوان آب بنوشید. تاکید می شود که خود را وادار به استفراغ نكنيد. در اسرع وقت نیز با پزشك يا مركز پزشكی مراجعه کنید. تنفس اسیدکرومیک نیز ممكن است موجب علائم آسم يا آلرژی يا مشكلات تنفسی دیگر شود.

بازار اسید کرومیک :


اسید کرومیک از مواد شیمیایی وارداتی در بازار ایران محسوب می شود و بیشتر از مبدا کشور های چین ، هند ، ترک ، آفریقا وارد بازار کشور می شود ، البته برند های موجود به لحاظ کیفیت و قیمت با یکدیگر تفاوت های دارند که جهت اطلاع از آنها و قیمت روز می توانید با کارشناسان بخش فروش ما تماس حاصل فرمایید .