پتروشیمی

 
 
 
 
 
 
 

محصولات پتروشیمی


در سالیان اخیر با توجه به افتتاح پروژه های متعدد پتروشيمي در کشور زمینه مساعدی جهت توسعه صنايع تکمیلی به عنوان مصرف کنندگان محصولات پتروشيمي و تکميل کننده زنجيره ارزش صنعت پتروشيمي فراهم شده ست . توسعه فعاليت بخش خصوصي در حوزه پايين دستي و مرتبط با نفت، گاز و پتروشيمي و تعامل بهتر صنايع بالادستي و پايين دستي پتروشيمي ضمن ايجاد ارزش افزوده و اشتغال بالاتر، زمينه بهتري براي رقابت توليدات داخلي در بازارهاي جهاني نیز بوجود آورده است .
صنایع پایین دستی پتروشیمی در کشور از سال های 1350 تا 1355 بوجود آمدند و عمده ی تولیدات آنها مربوط به تولید خرطومی (داکت)، سیم برق، کلید پریز (باکلیت) و.. سایر محصولات مصرفی خانوار ها بود که در کارگاه های کوچک تولید می شد ، خوراک این کارگاه ها نیز اغلب PVC های وارداتی از ژاپن بود . اما با پایان جنگ تحمیلی و تکمیل زنجیره ی ارزش پتروشیمی در کشور تاحد زیادی خوراک این کارگاه ها که کم کم به کارخانجات بزرگی در کشور تبدیل شدند نیز در داخل کشور تولید گردید .
شرکت مانیتیس پارس با همکاری با پتروشیمی های بزرگ کشور آماده است تا محصولات این صنعت را با شرایطی آسان و بصورت خرد و عمده در اختیار واحد های پایین دستی و مصرف کننده این محصولات قرار دهد. همچنین برخی مواد وارداتی را که در داخل کشور تولید نمی شود نیز بصورت موجود در انبار و پرفرمایی برای مشتریان عزیز قابل تامین است .
 

محصولات شیمیایی و پایه


مواد شیمیایی بر اساس مواد اولیه ای که برای ساخت آنها به کار رفته است به دو دسته ارگانیک و غیر ارگانیک تقسیم می شوند.ترکیبات ارگانیک معمولا حاوی کربن هستند. به عنوان مثال، نهاده های ارگانیک مانند نفت و گاز طبیعی شامل هیدروکربن ها می شوند که زیربنای اصلی محصولات شیمیایی ارگانیک هستند.
نهاده های غیر ارگانیک معمولا ترکیبی از دو یا چند جزء طبیعی هستند و غالبا کربن جزء مواد اصلی تشکیل دهنده آنها محسوب نمی شود. اگرچه تعداد بسیار کمی از مواد شیمیایی از نفت و گاز طبیعی به طور مستقیم به عنوان مواد اولیه استفاده میکنند. در عوض نفت و گاز طبیعی ابتدا فرآوری شده و تبدیل به گازهای طبیعی مایع، مانند اتان و پروپان، یا مایعات سنگین تر، مانند نفتا و گازوئیل، می شوند و سپس در فرآیند تولید محصولات شیمیایی مورد استفاده قرار می گیرند.
در مرحله اول فرآوری، این مواد اولیه معمولا پالایش می شوند محصولات اولیه ای مانند بنزن و اتیلن تولید شوند. محصولات اولیه این چنینی پایه و اساس صنعت پتروشیمی را شکل می دهند. در مراحل بعدی فرآوری، مواد شیمیایی مانند کلر به این هیدروکربن های اصلی اضافه می شوند تا به این ترکیبات ویژگی های مطلوب خاصی را بدهند.
 

پلیمر


پلیمرها، درشت مولکول های آلی زنجیره ای هستند که از واکنش پلیمریزاسیون واحدهای مونومر تشکیل شده اند. تنوع ساختاری در آن ها بسیار بالا است به طوری که تمام صنایع امروزه از این مواد پلیمری برای ساخت محصولات متنوع و مدرن پلاستیکی استفاده می کنند. مصرف عمده مواد پلیمری در صنعت لاستیک و پلاستیک است. این مواد یکی از مهم ترین مشتقات نفتی به شمار می روند و در بازار با نام های مختلفی شناخته می شوند. پلی اتیلن، پلی پروپیلن، پلی اتیلن ترفتالات، پلی وینیل کلراید، پلی استایرن و اکریلونیتریل بوتادین استایرن پرکاربردترین پلیمرها صنعت نفت و پتروشیمی هستند.
اکثر پلیمرها از یک نوع مونومر تشکیل شده اند ولی برخی از آن‌ها از دو یا چند نوع مونومر به وجود می‌آیند. به پلیمرهایی که از یک نوع مونومر تولید می‌شوند، هموپلیمر و به پلیمرهایی که از دو یا چند نوع مونومر تولید می‌شوند، کوپلیمر می‌گویند. در بسیاری از موارد مونومر دوم در فرایند پلیمریزاسیون به منظور بهبود خواص پلیمر نهایی به مونومر اول افزوده می‌گردد.
کوپلیمرها خود در یک نوع دسته‌بندی به دو دسته رندوم کوپلیمر و بلاک کوپلیمر طبقه‌بندی می‌شوند. رندوم کوپلیمرها، کوپلیمرهایی هستند که در آن‌ها اجزا مونومری به صورت بی‌نظم در طول زنجیره پلیمر تکرار می‌شوند ولی بلاک کوپلیمرها، کوپلیمرهایی هستند که مونومرهای هم شکل در آن‌ها در کنار هم قرار گرفته‌اند. نمونه‌ای از بلاک کوپلیمرها پلی‌پروپیلن بلاک کوپلیمر است که در صنعت خودرو برای تولید سپر، داشبورد و دیگر تریم‌های داخل خودرو به شکل گسترده‌ای کاربرد دارد. نمونه‌ای از رندوم کوپلیمرها پلی‌پروپیلن رندوم کوپلیمر است که به شکل گسترده‌ای در تولید لوله‌های پلاستیکی ساختمانی به کار می‌رود.
 

آروماتیک‌ها


آروماتیک به خانواده ای از ترکیبات آلی گفته می شود که در ساختار خود دارای حلقه با پیوند دوگانه هستند. آروماتیکها، دسته وسیعی از ترکیبات را تشکیل میدهند که شامل بنزن و مشتقات آن میباشند.آروماتیک ها در واکنشهای جانشینی شرکت میکنند که یکی از صفات شاخص این دسته از مواد میباشد. گروه هیدروکربنهای آروماتیکی ، از نظر شیمیایی و فیزیکی ، تفاوت بسیاری با پارافینها و نفتنها دارند. هیدروکربنهای آروماتیکی ، شامل یک حلقه بنزنی سیر نشده ولی بسیار پایدار میباشند و اغلب مانند یک ترکیب سیر شده عمل میکنند برخی هیدروکربنهای آروماتیکی موجود در نفت خام عبارتند از: بنزن ، تولوئن ارتو- زایلن ، متا- زایلن ، پارا- زایلن ، نفتالین ، کومن و غیره. از محصولات آروماتیکی در تهیه و تولید پلی استرها، الیاف مصنوعی، رنگها، رزینها، بطریهای یکبار مصرف، نایلـــــون شوینده ها، ترکیبات دارویی، سموم دفع آفات، حالل صنعتی و ...استفاده می گردد.
 

سوخت و مواد هیدروکربوری


علاوه بر پالایشگاههای نفت و گاز، در صنایع بالادستی پتروشیمی نیز سوخت‌های شیمیایی همچون گاز مایع، رفینیت ، ریفرمیت، پنتان به بالا، برش سبک، برش سنگین، نفت کوره و ... تولید می گردد. اجزا اصلی تشکیل دهنده سوختها عبارتند از: کربن وهیدروژن که موادی هستند که باعث آزاد شدن انرژی از طریق واکنش با مواد اطراف آنها است که مهمترین آنها توسط فرایند اکسیداسیون می‌باشد. از جمله کاربرد سوختهای تولیدی در پتروشیمی ها می توان به تولید گرما، تولید الکتریسیته، تولید بخار برای استفاده در توربین های بخار و انجام واکنش های گرماگیر اشاره کرد.